Dinerlezingen

Geïnspireerd raken en kennismaken met de mens achter de schrijver

Boekhandel Het Logboek organiseert in samenwerking met Podia Midden-Drenthe de diner-lezingenserie 2020!

Al jaren organiseert Het Logboek dinerlezingen, schrijvers als Bert Wagendorp, Jan Terlouw, Murat Isik, Nelleke Noordervliet en vele anderen waren onze gast. Sinds 2019 heeft Podia Midden-Drenthe de organisatie van de lezingen overgenomen. Wij zullen de organisatie blijvend adviseren en eventuele boekverkoop bij deze lezingen organiseren.

Dinerlezing Frank Westerman in Wijster

Er is één schrijver die Het Logboek steevast uitnodigt als hij een nieuw boek heeft geschreven. En dat is Frank Westerman. Mocht u aanwezig geweest zijn bij een van Franks eerdere lezingen dan weet u waarom.

Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in Roemenië de val van de Ceausescu’s mee. Hij ziet het IJzeren Gordijn in een orgie van geweld neergaan. ‘De bom’ is niet gevallen, maar de naschokken van de Koude Oorlog doen zich tot op vandaag gevoelen.

Datum: dinsdag 10 maart, 2020
Aanvang: van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: De Zwarte van Loon, Wijster

Meer informatie & tickets!

Eerdere dinerlezingen

Dinerlezing Geert Kimpen, De TomTom van je ziel – 11 februari 2020

Duik samen met Geert Kimpen in de diepe wijsheden van het oude India om weer naar je ziel te leren luisteren, die als een wanhopige boordcomputer al je hele leven lang verbinding met je probeert te maken.

Laat je meeslepen door zijn verhalen, gedrenkt in mystiek, wijsheid en inzichten, in een bad van relativering, humor en herkenbare situaties.

Na zijn debuutroman De kabbalist (meer dan 100.000 verkochte exemplaren), schreef Geert Kimpen de succesvolle romans De geheime Newton, Rachel, of het mysterie van de liefde en De prins van Filettino.

Naar aanleiding van zijn nieuwe roman Het meisje dat aan de oever verscheen geeft Geert Kimpen een lezingentour: De TomTom van je ziel.

Dinerlezing Jan van Hooff in Westerbork – 14 januari 2020

Bioloog Jan van Hooff is onze eigen Nederlandse David Attenborough. Jan komt het verhaal vertellen van zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren.

Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, krijgen wereldwijd aandacht.

Verder is Jan wereldberoemd geworden met het filmpje over het weerzien met chimpansee Mama.

Dinerlezing Marcel Möring, Amen – 17 december 2019

Samuel Hagenau doet opgravingen op het terrein van Kamp Westerbork. Op de dag waarop zijn ex-vrouw meldt dat ze nog een keer langskomt voor haar laatste spullen, wandelt hij het bos in om zijn gedachten te ordenen. Nauwelijks op weg vindt hij een uitgebrande auto en onder die wagen een verkoold lichaam.

Amen is Marcel Mörings meest persoonlijke boek. Een nietsontziend onderzoek naar wat we liefde noemen, hoe het begint en hoe het eindigt, hoe we leven in het verhaal dat we onszelf daarover vertellen. Het is een koortsachtige roman over seks, archeologie, herinnering, de eenzame wolf die steeds weer opduikt in het noorden en een buurmeisje dat tijdens een vakantie in de jaren zestig verdween.

Dinerlezing Ronald Giphart, Alle tijd – 13 november 2019

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Ze raakten verslaafd aan het goede leven en de saamhorigheid. Ze wisten niet hoe of wat, maar wel dat er iedere dag iets memorabels zou gebeuren. Toen de zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven. In een virtuoze stijl en in een bijzonder meeslepend wij-perspectief neemt Ronald Giphart ons mee in zes met elkaar verweven levens. Alle tijd is een uiterst giphartiaanse, vitale roman over ambitie, vriendschap en liefde.

Rudolf Dekker, Zij/Hij belicht vanuit het dagboek – 20 september 2019

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Zij/Hij. We hebben historicus Rudolf Dekker bereid gevonden dit thema te bespreken vanuit de geschiedenis. En vanuit zijn specialisme egodocumenten.

Egodocumenten, zoals dagboeken, zijn de laatste tijd in het centrum van de belangstelling van historici komen te staan. Dat komt omdat het persoonlijke element belangrijker is geworden in de geschiedschrijving.

Maar dagboeken zijn, net als bijvoorbeeld memoires, gevaarlijke bronnen, waarover ook nog veel te onderzoeken valt. Bijvoorbeeld waarom wordt het dagboek in de 20ste eeuw gezien als typisch iets voor jonge meisjes, terwijl er maar heel weinig dagboeken van vrouwen uit eerdere eeuwen zijn overgeleverd? Schrijven vrouwen wezenlijk anders, bijvoorbeeld emotioneler, dan mannen? En dat in het bijzonder als mannen over vrouwen of vrouwen over mannen schreven.

Bezoek onze winkel voor cadeaus, inspiratie en speciale aanbiedingen!