Dinerlezingen

Geïnspireerd raken en kennismaken met de mens achter de schrijver

Boekhandel Het Logboek organiseert in samenwerking met Podia Midden-Drenthe de diner-lezingenserie 2020!

Al jaren organiseert Het Logboek dinerlezingen, schrijvers als Bert Wagendorp, Jan Terlouw, Murat Isik, Nelleke Noordervliet en vele anderen waren onze gast. Sinds 2019 heeft Podia Midden-Drenthe de organisatie van de lezingen overgenomen. Wij zullen de organisatie blijvend adviseren en eventuele boekverkoop bij deze lezingen organiseren.

Dinerlezing Jan van Hooff in Westerbork

Bioloog Jan van Hooff is onze eigen Nederlandse David Attenborough. Jan komt het verhaal vertellen van zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren.

Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, krijgen wereldwijd aandacht.

Verder is Jan wereldberoemd geworden met het filmpje over het weerzien met chimpansee Mama.

Datum: dinsdag 14 januari, 2020
Aanvang: van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: Meursinge – Westerbork

Meer informatie & tickets!

Eerdere dinerlezingen

Dinerlezing Marcel Möring, Amen – 17 december 2019

Samuel Hagenau doet opgravingen op het terrein van Kamp Westerbork. Op de dag waarop zijn ex-vrouw meldt dat ze nog een keer langskomt voor haar laatste spullen, wandelt hij het bos in om zijn gedachten te ordenen. Nauwelijks op weg vindt hij een uitgebrande auto en onder die wagen een verkoold lichaam.

Amen is Marcel Mörings meest persoonlijke boek. Een nietsontziend onderzoek naar wat we liefde noemen, hoe het begint en hoe het eindigt, hoe we leven in het verhaal dat we onszelf daarover vertellen. Het is een koortsachtige roman over seks, archeologie, herinnering, de eenzame wolf die steeds weer opduikt in het noorden en een buurmeisje dat tijdens een vakantie in de jaren zestig verdween.

Dinerlezing Ronald Giphart, Alle tijd – 13 november 2019

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Ze raakten verslaafd aan het goede leven en de saamhorigheid. Ze wisten niet hoe of wat, maar wel dat er iedere dag iets memorabels zou gebeuren. Toen de zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven. In een virtuoze stijl en in een bijzonder meeslepend wij-perspectief neemt Ronald Giphart ons mee in zes met elkaar verweven levens. Alle tijd is een uiterst giphartiaanse, vitale roman over ambitie, vriendschap en liefde.

Rudolf Dekker, Zij/Hij belicht vanuit het dagboek – 20 september 2019

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Zij/Hij. We hebben historicus Rudolf Dekker bereid gevonden dit thema te bespreken vanuit de geschiedenis. En vanuit zijn specialisme egodocumenten.

Egodocumenten, zoals dagboeken, zijn de laatste tijd in het centrum van de belangstelling van historici komen te staan. Dat komt omdat het persoonlijke element belangrijker is geworden in de geschiedschrijving.

Maar dagboeken zijn, net als bijvoorbeeld memoires, gevaarlijke bronnen, waarover ook nog veel te onderzoeken valt. Bijvoorbeeld waarom wordt het dagboek in de 20ste eeuw gezien als typisch iets voor jonge meisjes, terwijl er maar heel weinig dagboeken van vrouwen uit eerdere eeuwen zijn overgeleverd? Schrijven vrouwen wezenlijk anders, bijvoorbeeld emotioneler, dan mannen? En dat in het bijzonder als mannen over vrouwen of vrouwen over mannen schreven.